sekmadienis, gegužės 1

Tortas Pavlova

Tipinis Australijos arba Naujosios Zelandijos desertas.
O kodėl šių abiejų šaliu? Nes abi šalys turi po savo istoriją ir teigia, kad būtent ten ir ne kur kitur buvo sukurtas šis nuostabus tortas.
Jo pagrindas morengas ir pertepamas grietinėle bei būtinai reikia apiberti vaisiais ir būtinai tik šviežiais :)


didelis 8 porcijų tortas

6 baltymai
320 ml cukraus

- baltymus su cukrumi išplakti iki standžių putų
- suformuoti du apskritimo formos pagrindus
- kepti orakaitėje įkaitintoje iki 150 C temperatūros apie 2 valandas

Įdaras

450 ml grietinėlės
1/2 puodelio cukraus
braškių
bananų
vynuogių

- grietinėlę išplakti su cukrumi
- vieną morengo sluoksnį pertepti grietinėle ir išdėlioti vaisius
- dėti antrą morengo sluoksnį ir papuošti vaisiais

Labai labai gaivus ir skanus tortas, kuris negali nepatikti :)

Skanaus :)

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Salotos prie kepsnių


Kadangi porcijų skaičius priklauso nuo to kiek norite, tai rašau tik komponentus :)
- o dėti reikia viską lygiomis dalimis

alyvuogės (skaniausia juodos)
pomidorai (kuo labiau prinokę, tuo geriau)
agurkai (butinai lupti)
svogūnas

paskaninimui druska ir pipirai (pagal skonį)

Visas daržoves susmulkinti kuo smulkiau, kad galėtų marinuotis savo sultyse. Paskaninti druska (nepagailėti) ir pipirais

Palaikyti šaldytuve apie porą valandų

Patiekti prie mėsos keptos ant laužo :)

Skanaus

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Bandelės su varške


12 bandelių

40 g šviežių mielių
500 g kvietinių miltų
400 g liesos varškės
1 a.š. druskos
1 kiašinio trinys
3 v.š. rūgpienio
150 ml drungno vandens

- ištirpinti mieles keliuose šaukštuose drungno vandens ir šiltai palaikyti apie 15 min
- suberti miltus (pora šaukštų pasilikti), sudėti varškę, supilti vandenį, suberti druską ir viską gerai minkyti, kol masė taps tampri
- apibarstyti likusiais miltais ir laikyti šiltai apie valandą, kol tešla padvigubės
- tešlą vės išminkyti
- miltuotomis rankomis suformuoti 12 vienodų rutuliukų ir juos sudėti ant sviestu suteptos skardos
- sumaišyti kiaušinio trynį su rūgpieniu ir aptepti bandeles
- padėti pastovėti dar 15 min
- orkaitę įkaitinti iki 200 C laipsnių temperatūros ir kepti 20 min

Skaniausia kol šiltos ir perteptos sviestu :)

Skanaus

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Crème brûlée

Italų valgiai mane tiesiog užbūrė :)


3 kiaušinio tryniai
2 v.š. cukraus
200 ml grietinėlės 
1/2  a.š. vanilinio cukraus
1/2 šokolado plytelės
- trynius su cukrumi plakti, kol masė patrigubės
- grietinėlę su vaniliniu cukrumi ir šokolado plytele kaitinti puode iki užvirimo ir nukeliame nuo ugnies
- tik nukėlu nuo ugnies po truputį supilti į trynius, tuo pat metu reikia plakti mažu greičiu
- gautą masę išpilstyti į keturis indelius
- formeles sustatyti į kepimo formą, ir į ją pripilti vandens iki pusės indelių aukščio
- formą statome į 150 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 25-30 min
- iškepusio kremo vidurys turi būti drebučių konsistencijos
- atšaldyti šaldytuve apie 2 valandas


Skanaus :)


Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Prancūziški blyneliai su varkše

Yra keli patiekalai, kuriu nemoku (taip prisipažinsiu - nemoku) gaminti. Galiu užsimerkusi pagaminti sunkiausia tortą ar šiaip kokį kulinarinį šedevrą, bet ... Ir vienas iš jų - tai blynai. Bet tenka mokytis, nes namiškiai juos labai mėgsta. Tad pasiryžau ir nusprendžiau mokytis :) Įdedu bandymą (na nesakysiu, kad pirmą, nes apsimeluočiau, buvo bandymų, kuriuos liaudis nušvilpė :(, o šis, kažkelintas :) ir sakyčiau labai labai vykęs :)



Porcijos 4-5
gaminimo laikas: 30 min

350 ml pieno
250 ml miltų
1-2 a.š. cukraus
1/2 a.š. druskos
2 kiašiniai
aliejaus kepimui

- visus indigridientus suplakiau šuotele, kad neliktų gumuliukų
- įkaitinti blynams skirtą keptuvę (kaip suprantu, kad tokioje patogiau vartyti blynus)
- patepti keptuvę aliejumi ir pilti po samtį blynų mišinio
- taip iškepiau 8 blynus

Blynelių įdaras

100 g varškės
1 bananas
5 braškės
1/2 obuolio
2 a.š. cukraus

- visus vaisius sumulkinti ir sumaišyti su cukrumi ir varške
- įvynioti įdarą į blynelius
- ir dar kartą blynelius pakepti (šį kartą geriau kepti svieste, kad gražiai apskrustų)


Patiekti su gritinės ir grietinėlės padažu :)
Skanaus :)

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Kiaulienos liežuvis baltame padaže



3 porcijos
gaminimo laikas: 15 min pasiruošti ir kepti, torškinti apie 40 min


3 kiaulienos liežuviai (virti)
3 morkos
1 svogūnas
200 ml grietinėlės
druskos
pipirų
sviesto, aliejaus kepimui

- susmulkinti smulkiai svogūną ir pakepinti sviesto aliejaus mišinyje
- morkas supjaustyti šiaudeliais ir pakepti kartu su svogūnu
- kepti kol morkos suminkštės
- virtus liežuvius supjaustyti šiaudeliais ir sudėti prie morkų ir svogūnų
- supilti grietinėlę, paskaninti druska, pipirais
- troškinti apie 15 min


Patiekti su bulvių koše ir kopūstų salotomis (man taip pasirodė skaniausia, nes priminė tarybinių laikų valgyklos maistą :)

Skanaus

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams