penktadienis, vasario 18

Šokoladiniai torčiukai su maskarpone

Kartais taip užsinori kažko skanaus skanaus :) Šiam noriu kaip tik tinka maži torčiukai/keksiukai, na sunku pavadinti keksiukais, kai sudaro trys skirtingi sluoksniai :)


12 keksiukų

Keksiukams/torčiukams reikės
Pirmas sluoksnis 

1 kiaušinis
190 g miltų
120 g cukraus 
40 g kakavos miltelių
40 ml saulėgrąžų aliejaus
1/2 a.š. balto vyno acto
1/2 a.š. vanilinio cukraus
125 ml vandens

- orkaitę įkaitinti iki 175 C laipsnių
- sausus produktus (miltai, kakava, kepimo milteliai, cukrus, vanilinis cukrus) sumaišyti 
- skystus produktus (alieju, kiaušinį, vyno actą, vandenį) išplakti atskirai 
- lengvai maišant sujungti byrius ir skystus produktus
- i keksiukų formeles supilti masę, kad užpildytų 2/3 kepimo formelių


Antras torčiukų sluoksnis 
Maskarponės kreminis:

125 g maskarponės
60 g cukraus
1 kiaušinis
1/2 a.š. vanilinio cukraus
100 g sukapoto pieniško šokolado
žiupsnelis druskos

- mikseriu išplakti visus produktus
- šokoladą sukapoti ir palengva įmaiyti į išplaktą maskarponės masę
- gautą masę sukrėsti ant pirmo sluoksnio 
- kepti 175 C temperatūroje apie 20 minučių
- iškeptus keksiukus atvėsinti 




Trečias sluoksnis
Glajus

300 g cukraus pudros
50 g sviesto (kambario temperatūros)
125 g maskarponės

- cukraus pudrą išplakti su svietsu ir paskarpone iki purios masės
- ja aptepti atvėsintus keksiukus

Gaunasi sunkūs, gana kieti ir laaabai šokoladiniai (tikrai ne tokie kokius įpratę visi gaminti), vat dėl jų konsistencijos ir nesiverčia liežuvis juos spavadinti keksiukais, man čia tikrų tikriausi torčiukai :)


Receptas iš www.keksiukai.lt

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Graikiškas apelsininis pyragas

Pabuvojus nuostabioje Graikijoje, įspūdį palieka desertai (na gal tai tik man - saldumynų garbintojai).
Tik man kėlė nuostabą jų skonis ir tai kad niekaip nesupratau kas juose ne taip, tiksliau kas tai per nuostabus indigridientas, kuris ir suteikia išskirtinumo. Teko įsigyti kelias vietines graikiškas knygas ir taip pasinėriau į bandymus :)
Pirmasis bandymas buvo Jamie Oliver pyragas, kurį jis gamino keliaudamas po Graikiją.

Antrasis bandymas ieškant to nuostabaus, nepamirštamo skonio !!!


23 cm skersmens kepimo skarda
gaminimo laikas: 1.5 val

2 apelsinai
1 puodelis pieno
3 kiaušiniai
4 v.š. manų kruopų
320 g maltų migdolų
1 a.š. kepimo miltelių

Blenderyje susmulkinti du apelsinus - taip teisngai !!! - apelsinus susmulkinti kartu su žievelėmis
Bet tai tik vienintelis sunkiasnis darbas, nes ir vėl gaminant pyragą nereikia naudoti jokių gabumų ir prietaisų.
Papraščiausiai sumaišyti visus produktus.
Orkaitę įkaitinti iki 150-160 C temperatūrą ir kepti apie 1 valandą ir 15 minučių.



Užpilas

200 ml apelsino sulčių
3 v.š. medaus
mėgstamų riešutų (naudojau pistacijas, nes man jos šiuo metu idealiai tinka prie žodžio "Graikija")

Pasirinktus riešutus pakepinti keptuvėje (tik neperkepti, kad nesijaustų kartumo), sudėti medų, palaukti kol užvirs ir iškarto išjungti, supilti apelsinų sultis, išmaišyti.
Užpilą supilti ant pyrago :) Šį kartą badyti nereikia, nes pyragas ir taip labai minkštas ir gerai sugeria.



Receptas iš knygos "Kretos receptai"


Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Graikiškas pyragas su pistacijomis (Jamie Oliver)



gaunasi nemažas pyragas, dideliai kompanijai, sakyčiau apie 8-12 porcijų
gaminimo laikas: 45 min ir dar laikas per kurį pyragas turi atvėsti

Pyragas

5 kiaušiniai
220 ml jogurto (be skonio)
225 g cukraus
75 g maltų migdolų
1 citrinos žievelė
1 apelsino žievelė
150 g miltų
200 g manų kruopų
1 a.š. kepimo miltelių

Tai pats lengviausias tešlos paruošimo būdas, kuriame nenaudosime jokių virtuvinių elektrinių prietaisų.
beje, čia nereikia jokių įpatingų įgūd-ių maišant, atskiriant, plakant :) nereikia laukti kol tešla pakils ar dar kas nors su ja pasidarys, tiesiog SUMAIŠYTI visus produktus be jokio eiliškumo, tik vienintelio ko reikia, tai pasistengti, kad nebūtų gumuliukų :)
Net drąsiai galiu pavadinti - tinginio paruošimo būdu :)
Skardą, kurioje kepsite pyragą, ištepti aliejumi ir pabarstyti miltais
Sukrėsti tėšlą, kuri gaunasi gana skysta
Kepti 180 C temperaturoje apie 35 min.
Iškepus palikti pyragą 1 valandai atvėsti.

Pistacijų užpilas

150 g pistacijų (nesūdytų !!!!)
100 ml medaus
1 apelsino sulčių
1 citrinos sulčių

- pistacijas pasmulkinti ir suberti į keptuvę.
- šiek tiek pakaitinti
- supilti medų
- viską užvirti ir išjungus palikti
- supilti apelsino ir citrinos sultis

Kaip sujungti pyragą ir užpilą ?

Pyragą subadyti mediniu pagaliuku ir užpilti karštą užpilą.
Svarbiausia, tai kad kažkuri iš šių dviejų dalių turi būti karštos, nes kitaip nesusijungs tarpusavyje




Labai gaivus ir labai skanus pyragas.
Jei kils klausimas dėl pistacijų, tai drasiai galiu pasakyti, kad sunku būtų jas kuo nors kitu pakeisti, nes čia jų skonis labai ryškus ir labai pagardina pyragą.



Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams