ketvirtadienis, vasario 24

Spurgos (Jamie Oliver)



maždaug 25 spurgos

1 pakelis sausų mielių (7g)
70 g cukraus
500 g miltų
320 ml nenugriebto pieno
2 citrinos žievelės
1 apelsino žievelė
80 g sviesto
1 l aliejaus (kepimui)



- mieles sudėti su šaukštu cukraus bei šaukštu miltų į didelį dubenį ir užpilti šiltu pienu
- pastatyti šiltoje vietoje, kad mišinys suputotų
- paskui sudėti likusius produktus (likusį cukrų, miltus, citrinos ir apelsino žieveles, sviestą)
- viską išminkyti ir suformuoti tešlos rutulį
- jei rutulys limpa, nieko tokio, tiesiog reikia įberti daugiau miltų
- tešlą minkyti apie 5 min, kol ji taps glotni ir blizgi
- sudėti į dubenį ir palikti šiltai apie valandą
- kai tešla pakils dvigubai, ją vėl išminkyti
- ant miltuoto paviršiaus iškočioti tešlą 1 cm storiu
- išspausti 5 cm skersmens apie 25 vienetus apskritimų ir sudėti į riebalais išteptą skardą, kad vėl pakiltų
- būtinai palikti tarpelius, nes tešla kils
- palikti 45 min kilti
- kai tešlos skritulėliai padvigubės, kikviename skritulėlyje padaryti skylutes
- puode įkaitinti aliejų
- spurgas kepti porcijomis
- maždaug viena porcija kepa apie 2 minutes
- iškeptas spurgas sudėti ant servetėlių, kad susigertų riebalai
- iškeptas spurgas pabarstyti cukrumi ir patiekti šiltas

Skanaus :)

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Bandelės su uogiene




12 bandelių
gaminimo laikas: 10 min, kildinti apie 1-2 val, kepti 30 min


400 g miltų
1 pakelis sausų mielių (7g)
50 g cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
3 tryniai
200 ml pieno
200 g sviesto
vienos citrinos žievelė
mėgstamos uogienės


- dideliame dubenyje sumaišyti mieles su miltais
- suberti cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, įmušti 3 kiaušinių trynius, įpilti pieną ir pusę ištirpinto sviesto ir viską gerai išmaišyti
- palaikyti tešlą šiltoje vietoje, kol tešla pakils mažiausiai dvigubai
- vėl paminkyti ir iškočioti 1 cm storio lakštą, kurį supjaustyti 6x8 cm stačiakampiais
- kiekvieną stačiakampį aptepti uogiene ir suvynioti
- ritinėlius aptepti likusiu 100 g ištirpinto sviesto
- sudėlioti skardoje paliekant tarpus tarp andelių
- vėl palaikyti šiltai, kol jie padvigubės
- dėti į įkaitintą orkaitę iki 200 C šilumos
- kepti 30 min, kol apskrus

Patiekti šiltas arba šaltas apibarstytas cukraus pudra :) Labai skanios ir lengvos bandelės :)

Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams

Valentino dienos tortas




4 porcijos (mažesnio iškepti nemoku :)
gaminimo laikas: biskvitui 30 min, žele 15 min, visa kita 20 min

Biskvitui reikės (forma 16 cm skersmuo):
2 kiaušiniai
1/2 siklinės miltų
1/4 stiklinės cukraus
1/2 vanilės ekstrakto
mažas žiupsnelis kepimo milteliu

Sirupui (apšlakstyti biskvitui)
4 mandarinų sulčių

Įdarui
1 bananas
400 ml plakamos grietinėlės
3 v.š. cukraus

Žele
pakelis mėgstamos (šiuo atveju braškinės) žele
300 ml šilto vandens

- Ruošiame biskvitą :)

  1. kombaine išplakti kiašinius su cukrumi, plakti kol masė patrigubės ir taps balta (tik neperplakti, kd netaptų sausa)
  2. atskirame inde sumaišyti sausus produktus (miltus, kepimo miltelius)
  3. atsargiai įmaiyti birius produktus į plaktus kiaušinius
  4. atsargiai (daug nemaišant) įmaišyti vanilės ekstraktą
  5. kepti 12-15 min 190 C temperatūros orkaitėje
  6. išėmus atvėsinti ir perpjauti į dvi dalis 

- pasiruošti žele :)

  1. šiltame vandenyje ištirpinti žele
  2. supilti į tą pačia formą kuriame buvo keptas biskvitas ir dėti į šaldymo kamera kol sušals

- ruošiame įdarą :)

  1. bananą susipjaustyti riekelėmis
  2. grietinėlę išplakti su cukrumi 

- sluoksniuojame tortą :)

  1. pirmą biskvito sluoksnį apšlakstome mandarinų sultimis
  2. sudedame puse banano riekelių
  3. tepame puse grietinėlės
  4. antras sluoksnis apšlakstytas mandarinų sultimis
  5. dedame likusias banano riekeles
  6. gražiai užklojame žele
  7. šonus aptaisome grietinėle 
  8. jei yra noras, galima papuošti pabarstukais
  9. pats lengviausias, nereikalaujantis daug laiko šventinis tortas :)



Skanaus :) 



Tekstą, nuotraukas ir receptus draudžiama naudoti komerciniams tikslams